KATLİAMIN 3. YILINDA SOMA’DA MİTİNG GERÇEKLEŞTİ
Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın 3. yıl dönümünde aileler adalet istedi.
301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üçüncü yıl dönümü olan 13 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen mitingde, katliamda yaşamını yitiren madenciler anıldı, sorumluların cezalandırılması istendi. Yürüyüş için Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Bölge Müdürlüğü önünde toplanıldı. Madenci aileleri ile birlikte Sosyal Haklar Derneği’nin düzenlediği mitinge, TMMOB ve KESK’in yanı sıra milletvekilleri ve çeşitli siyasi partiler katıldı.
Üzerinde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin bulunduğu “Unutmadık, unutturmayacağız” ve “Somayı unutmadık, unutmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız” yazılı pankartlar ile yaşamını yitiren madencilerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşındı. Zonguldak’tan gelen bir grup işçi “Başka Somalar olmasın. İş cinayetlerine son” yazılı pankart ile yürüdü.
Beşyol’daki madenci anıtına “Soma’nin kömürü katilleri yakacak”, “Kaza değil katliam, bu bir cinayet” sloganları atılarak yürünürken burada anıta karanfil bırakıldı. Daha sonra sloganlar eşliğinde Stadyumun arkasındaki meydana yüründü.
Mitingde ilk konuşmayı yapan ailelerden Elmas Kaya, “Bize üç yıl önce kavun depolarında çocuklarımızı arattılar. Akhisar’a can pazarı kuruldu. Adalet Bakanı varsa adaleti sağlasın, yoksa da gitsin” dedi.
Madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak ise başka Somaların yaşanmaması için mücadele edeceklerini vurgulayarak, “Bu katliam son yüzyılda dünyanın en büyük işçi katliamlarından bir tanesiydi. Bu sermayedarların ve iktidarın işbirliği ile gerçekleştirilen bir katliamdır. Bu kader fıtrat değildir. Kader fıtrat diyenler yanmış evlatlarını kucaklarına almışlar mı? Şu konuştuğumuz saatlerde üç yıl önce bizim evlatlarımız can çekişiyordu. Hesabı mahşere bırakmayacağız. Burada cezalarını çekmeleri için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bundan sonra hiçbir iş kolunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Ailelerin ardından konuşan davanın avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, katliamın faillerinin belli olduğunu belirterek, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın devam eden açlık grevlerine dikkat çekti.
Avukat Can Atalay ise, adalet arayışından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “Bir insan kaç gün aç susuz yaşayabiliyor bunu biliyoruz ama adaletsiz ne kadar yaşar bunu bilmiyoruz. Ekmeğimiz, onurumuz için adalet talebinden vazgeçmeyeceğiz. Somalı madenci aileleri duruşma salonlarını boş bırakmayarak adalet taleplerinden vazgeçmiyorlar. Adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
CHP Milletvekilleri Tur Yıldız Biçer ve Özgür Özel ile HDP Milletvekili Mahmut Toğrul da mitingde birer konuşma yaptılar.