KÖRFEZ GEÇİŞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Konak Kent Konseyi tarafından 30 Ekim 2017 tarihinde Körfez Geçiş Projesi’ne ilişkin bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Melih Yalçın, ekonominin tamamen inşaata dayalı hale geldiğini ve İzmir’in son yıllarda yeni rant alanı olarak görüldüğünü ifade ederek, kentin geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. Yalçın, “Türkiye’de iki kent birbirine çok benziyor. Bu kentlere gelen herkes o kentli gibi yaşamaya çalışıyor. O kente kendi kültürünü dayatmadan, o kentin kültürünü benimseyerek yaşamaya çalışıyor. Bu kentlerden birisi İzmir, birisi de Diyarbakır. Hâlâ AKP’nin ele geçiremediği birbirine benzeyen bu iki kenti ileriki kuşaklara koruyarak emanet etmeliyiz” diye konuştu. Arabalı vapur ile İzmir’de 45-50 bin aracın geçiş yaptığını, Körfez Geçiş Projesi ile bu sayının 200 bine çıkacağının iddia edildiğini vurgulayan Yalçın, bu sayının gerçekçi olmadığını ve projenin gerçekleştirilmesinin önünü açmak üzere yaratıldığını söyledi.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise SİT statülerinin değiştirilmesi çalışmalarına dikkat çekerken, SİT derecelerinin düşürülmesi yoluyla bu alanların yapılaşmaya açıldığını, Körfez Geçiş Projesi’nin de tek amacı rant olan bir proje olduğunu dile getirdi.
Şenyol Kocaer ayrıca şunları söyledi:
“Körfez Geçiş Projesi’nin bir sonucu olarak, burada yeni bir plan ve yeni bir yapılaşma önümüze gelecek. Bir yerde yol başladı mı biliyorsunuz devam eder, bitmez. Ve o yol Çeşme yarımadasına ulaşacak. Bizim, İzmirlinin nefes alacağı kaçabileceği bölgeler, bizim gidemeyeceğimiz ya da sahip olamayacağımız yerler olacak. Çünkü buralar gücümüzün yetemeyeceği değerlere ulaşacak. Bizim olmayan, İzmirlinin kullanamayacağı, nefes alamayacağı Çeşme yarımadası yapılaşmaya açılacak. Bunlar dünden bugüne olmadı. Doğal sitlerle ilgili değişiklik 2012 yılında çıktı, 2014 yılında 100 binlik çevre düzeni planı yapıldı. Dolayısıyla artık bu gidişata dur demeliyiz, karşısında durmalıyız. Yoksa hepimiz kaçacak yer arayacağız ama kaçacak yer bulamayacağız.”
Toplantıda, dinleyiciler de söz alarak proje hakkındaki görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Not: Fotoğraf, izgazete.net adresinden alınmıştır.