İZMİRLİ KADINLAR 25 KASIM ÖNCESİNDE KAHVALTIDA BULUŞTU

TMMOB Kadın Çalışma Grubu’nun da bileşenlerinden olduğu İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde kahvaltı düzenledi.

foto 1

 

Yaklaşık 150 kadının katıldığı kahvaltıda, İzmir Kadın Platformu adına Beritan Altun ve Buse Engin konuştu. Beritan Altun, yaptığı konuşmada, AKP’nin 15 yıllık iktidarında kadını hiçleştiren ve yok sayan politikalar izlediğini, bu politikaların aynı zamanda taciz ve tecavüzün zeminini güçlendirdiğini hatırlatarak, “OHAL ve darbeyle birlikte,  AKP yeni devlet dizaynında en başta biz kadınları dizayn etmeyi istiyor,  devlet mekanizmalarında bunların en güçlü yansımasını Tecavüz Yasasında ve Müftülük yasasında görüyoruz. Bunların yanı sıra iyi hal indirimlerinde, tahrik indirimlerinde de AKP iktidarının devlet mekanizmasını hukuksal alanda da kadına dönük saldırılarında en güçlü şekilde kullandığını görüyoruz. Tacizci tecavüzcü erkekler mahkeme salonlarından ellerini kollarını sallayarak çıkarken öz savunmasını uygulayan kadınlar ağırlaştırılmış müebbet cezalara çarptırılıyor” diye konuştu. Erkek egemenliğin devlet mekanizmalarında güçlendirilerek toplumsal yaşamda kadınların karşısına çıktığını söyleyen Altun, “Şort giydiğimiz için şiddete uğruyor, gece sokaklarda tacize uğruyoruz.  KHK’larla birlikte yaşamın içinde olan biz kadınlar ihraç ediliyoruz, çeşitli nedenlerle açığa alınıyoruz. Açık ki  siyasi kimliğimizin yanı sıra bunda kadın kimliğimiz de hedef alınıyor.  Cinsiyetçi eğitim müfredatıyla birlikte kadına evi ve mutfağı gösteren, kadını aşağılayan toplumsal alandan ötekileştiren bilimsel olmayan bir eğitim yaratılıyor” dedi.

Altun, tüm kadınları “Hayatımızdan da, haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” diyerek 25 Kasım günü saat 15.00’te Alsancak ÖSYM önünde gerçekleştirilecek eyleme katılmaya davet etti.

foto 3