ELEKTRİK FABRİKASININ GELECEĞİ KONUŞULDU
Özelleştirme İdaresi tarafından satışı planlanan tarihi Alsancak Elektrik Fabrikası’na ilişkin İzmir’e Sahip Çık Platformu tarafından bir panel gerçekleştirildi.
“İzmir, Elektrik Fabrikasına Sahip Çıkıyor” başlıklı panelde, fabrikanın satılmak yerine kente kazandırılması doğrultusunda öneriler üzerine konuşuldu.
İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen panelin konuşmacıları Av. Senih Özay, Mimar Hasan Topal ve Elektrik Mühendisi Odası İzmir Şube Başkan Yardımcısı Avni Güngüz iken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı H. İbrahim Alpaslan ise moderatör olarak görev yaptı.
Panel, TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın’ın İzmir’e Sahip Çık Platformu’nun kuruluşuna ve çalışmalarına dair yaptığı bilgilendirme ile başladı. ‘Cumhuriyetin Bir Tanığı İzmir Alsancak Elektrik Fabrikası’ başlığı ile sunum yapan Mimar Hasan Topal, tescil sürecinin geç yapılmasından kaynaklı fabrikanın atıl durumda kaldığını belirtti.
Fabrikanın, erken cumhuriyet döneminin önemli endüstri yapılarından biri olduğunu dile getiren Topal, “Yapının, mimari açıdan özgün bir kimliği var ve kentin mekânsal gelişmesinde çok önemli bir işlevi olmuştur. İzmir’in endüstrileşmesi açısından önemli olan yapının yaşatılmasını önemli buluyorum” dedi. Topal, fabrikanın kente kazandırılması için sanayi, kent müzesi veya bilim ve teknoloji müzesi olması önerisinde bulundu.
Elektrik Mühendisi Odası İzmir Şube Başkan Yardımcısı Avni Gündüz de fabrikanın kapatıldıktan sonra kaderine terk edildiğini ifade ederek şunları söyledi.
“Bina zamanla unutulmaya başlandı. Fabrikanın metal kirişleri ihale ile hurdacılara satıldı. Kolonları zedelendiği için duvarları yıkıldı. Hurda atık sahası olarak kullanılmaya başlandı. İstanbul’daki kardeşi Silahtarağa Fabrikası daha şanslı, müze olarak kullanılıyor. Fabrika şu anda çevresindeki diğer yapılarla birlikte rant için bir merkez oldu. Talebimiz buranın kamuya ait bir bina olmasıdır. Bunu da yapabilecek tek güç belediyedir.”
Av. Senih Özay, satışa çıkarılan fabrikaya ilişkin açtıkları dava ile ilgili bilgilendirme yaparak “İzmir’de açtığımız dava Danıştay’a gönderildi. Bu süreçte gösterilen tepkilerden dolayı satış tarihi ertelendi. İhaleye kim girerse girsin hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz. İzmir’e Sahip Çık Platformu’nun bu konuda kazanacağı başarı diğer konularda da katkı sağlayacaktır. Devlet, hukuku ve bilimi yanına almış sivil itaatsizlik eylemlerinden korkuyor. Biz de hep birlikte korkutalım” dedi.
Panel, diğer katılımcıların görüş ve önerilerini paylaştıkları forum bölümü ile sona erdi.